Koszt dostawy Program lojalnościowy payu

Kawy włoskie

Włochy są znane jako ojczyzna espresso, cappuccino, latte macchiato. Przeciętny mieszkaniec Italii wypija kilka filiżanek espresso dziennie. We Włoszech istnieją setki małych i dużych palarni kawy, produkujące na rynek wewnętrzny oraz na eksport. Produkcja kawy palonej jest największa na świecie, a Włosi to prawdziwy naród kawoszy.

Dwa najpopularniejsze gatunki kawy to arabika i robusta. Arabika zawiera mało kofeiny i jest delikatna w smaku, ze słodkimi i kwaskowymi nutami. Robusta zawiera dużo kofeiny i jest bardziej intensywna, w smaku gorzka z lekką goryczką. Kawy z gatunku arabika są trudniejsze w uprawie oraz bardziej cenione. Natomiast robusta jest zazwyczaj dużo tańsza, chociaż zdarza się, że bardzo dobra jakościowo robusta jest droższa od przeciętnych arabik.

Włosi nie lubią kawy kwaśnej, dlatego dobrej robusty używa się do równoważenia kwaskowości arabiki. Istnieją rozmaite odmiany arabik i robust, co pozwala specjalistom tworzyć mieszanki kaw o rozmaitym charakterze i przeznaczeniu. Włoskie kawy zawierają zazwyczaj od 40% do 100% ziaren arabiki. Nie tworzy się mieszanek 100% robusty, ponieważ taka kawa byłaby bardzo gorzka, intensywna i mało przyjemna w smaku.

O charakterze kawy decyduje także stopień palenia. W wielu rodzinnych palarniach fachowa wiedza o paleniu kawy i tworzeniu mieszanek jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Metody palenia oraz kontroli jakości są pilnie strzeżoną tajemnicą. We Włoszech wyróżnia się trzy stopnie palenia: jasne (tostatura chiara), średnie (tostatura media) oraz ciemne (tostatura scura). Większość włoskich kaw jest średnio palona. Kawy jasno palone są produkowane na eksport, głównie na rynki północnoeuropejskie. Kawy ciemno palone są popularne w Neapolu i na Sycylii.

Wybór kawy powinien uwzględniać przyzwyczajenia smakowe oraz sposób zaparzania. Można sformułować pewne ogólne prawidłowości, które pomagają we właściwym wyborze.

Mieszanki 100% arabiki oraz z minimalną domieszką robusty:

Najlepsze do przygotowania delikatnego espresso. Jasno palona arabika jest polecana dla osób lubiących lekko kwaskowe nutki. W średnio palonych mieszankach oraz tych z domieszką robusty kwaskowość jest mniej wyczuwalna. Mała zawartość kofeiny. Przykładowe kawy: ATT Opera, Giovannini Olimpia, Hausbrandt Gourmet, Mexico GMP.

Mieszanki około 80% arabiki i 20% robusty:

Doskonale zbalansowane, przeznaczone do uniwersalnych zastosowań. Idealne do przygotowania wyrazistego espresso z obfitą cremą. Lepiej komponują się z mlekiem niż 100% arabika. Doskonała podstawa do kaw mlecznych. Normalna zawartość kofeiny. Przykładowe kawy: Giovannini Executive, Lucaffe Classic, Mexico Fine Cup, Pellini Aroma Oro Intenso.

Mieszanki około 50% arabiki i 50% robusty:

Przeznaczone do parzenia tradycyjnego, w kawiarkach lub ekspresach przelewowych. Gorzkie i intensywne w smaku, doskonale komponują się z mlekiem. Większość kaw tego typu ma w nazwie słowa „classico”, „rossa” lub „aroma” oraz charakterystyczne czerwone opakowania. Nie polecane jako czyste espresso. Duża zawartość kofeiny.
Przykładowe kawy: Hausbrandt Qualita Rossa, La Brasiliana Oro Rosso, Pellini Classico, Vergnano Gran Aroma.

Sposób zaparzania:

Espresso zaparza się w ekspresie ciśnieniowym z porcji 7g kawy przy temperaturze około 90 stopni. Czas ekstraktacji to około 25 sekund. Uzyskujemy w ten sposób 30ml napoju. Podwójne espresso to doppio. W Polsce włoskie zwyczaje („mała kawa z ekspresu”) czasami dziwią, trzeba jednak pamiętać, że Włosi piją kilka espresso w trakcie dnia.

Najtańszym sposobem na dobrą, tradycyjną włoską kawę jest kawiarka. Kawa zaparzona w taki sposób będzie bardziej intensywna niż z ekspresu. Nawet przy 100% jasno palonej arabice nie będą wyczuwalne nuty kwaskowe. Kawiarki są szczególnie polecane dla osób dopiero zaczynających przygodę z włoskimi kawami.

Do ekspresów ciśnieniowych stosuje się kawę drobno mieloną (macinatura espresso). Do kawiarek oraz ekspresów przelewowych z filtrem najlepsza będzie kawa grubo mielona (macinatura moka). Niektóre kawy mielone są uniwersalne (macinatura moka-espresso). We Włoszech nie pije się kawy z fusami, do podawania napoju stosuje się wyłącznie filiżanki.

Urządzenia do parzenia kawy, takie jak kawiarki i ekspresy ciśnieniowe również mają swoje korzenie na półwyspie Apenińskim. Pierwsza kawiarka (moka) w znanej nam dzisiaj formie została skonstruowana w firmie Bialetti w 1933r. Jej twórcą był Luigi De Ponti. Ekspres ciśnieniowy jest jeszcze starszym urządzaniem, już w 1901r Luigi Bezzera stworzył pierwsze urządzenie do przyrządzania espresso. Była to jednak konstrukcja niedoskonała, oparta na przepływie wody i pary, co mocno zmieniało smak kawy. W 1905r patent Bezzery kupił Desiderio Pavoni, który ulepszył maszynę. Nowoczesny ekspres ciśnieniowy z systemem podgrzewania wody i dźwignią stworzył Achille Gaggia w 1945r.

Delizia.pl - sklep z kawą
Sklep:
O nas
Regulamin sklepu
Mapa strony
Zamówienia:
Jak zamawiać
Koszt dostawy
Zwroty
Informacje:
Oferta dla gastronomii
Kawy włoskie
Aktualności
Klient:
Zaloguj
Moje konto
Polityka cookies